Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΒΑΝΑΣ!!!(ΜΕΡΟΣ 1)

Καλή σας μέρα...Όλη την εβδομάδα ασχοληθήκαμε με τα ζώα της ζούγκλας και πριν πάμε στα πουλιά είπα να σας παρουσιάσω τι κάναμε αλλά και να σας δώσω και ιδέες για κατασκευές που έχω βρει στο διαδίκτυο...

Επειδή ο χρόνος μας πιέζει στο σχολείο και λογικά θα το νιώθετε και εσείς που και που αυτό,κάναμε δυο δυο ή τρία τρία τα ζωάκια κάθε μέρα.Άλλωστε τα περισσότερα τα ξέρουν ήδη τα παιδιά και για αυτό δώσαμε περισσότερο βάση σε πράγματα λιγότερο γνωστά για αυτά.

Πρώτη μέρα και ξεκινάμε με τρία παχύσαρκα ζωάκια.Τον  ελέφαντα,τον ιπποπόταμο και τον ρινόκερο...Είναι 3 ζωάκια τα οποία λόγο μεγέθους να πω,λόγο χρώματος να πω,τα παιδιά τα μπερδεύουν.Για αυτό το λόγο την εβδομάδα αυτή θα συμβουλευόμαστε δυο βιβλία για να γνωρίσουμε καλύτερα τα ζώα της ζούγκλας αλλά και της σαβάνας με εικόνες με έντονα χρώματα αλλά και πολλές πληροφορίες.
























Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ...

  • Είναι το μεγαλύτερο ζώο της ξηράς.
  • Το πιο χρήσιμο εργαλείο στον ελέφαντα είναι η προβοσκίδα, που είναι πιο ευέλικτη ακόμα και από τα ανθρώπινα χέρια. Είναι πολύ δυνατή και χρήσιμη για τη συλλογή τροφής και νερού και με αυτή μπορεί να ξεριζώνει θάμνους και μικρά δένδρα και να κόβει κλαδιά.
  • Επίσης η προβοσκίδα απορροφά σκόνη και λάσπη, ψεκάζοντάς τη στο σώμα του ελέφαντα και προστατεύοντάς τον από τη ζέστη και τον καυτό ήλιο, ενώ αποτελεί και ένα ισχυρό αμυντικό όπλο αφού λειτουργεί σαν πανίσχυρο ρόπαλο εναντίον των εχθρών του.
  • Χαρακτηριστικό στον ελέφαντα εκτός από την προβοσκίδα, είναι και οι χαυλιόδοντές του. Μεγάλοι κοπτήρες που φυτρώνουν στην άνω γνάθο και χρησιμοποιούνται ως όπλο και βοηθητικό εργαλείο.
  • Κάθε μέρα τρώει εκατοντάδες κιλά φυτών, κυρίως χόρτα, φύλλα και κλαριά θάμνων και δέντρων. Μπορεί να ξεριζώσει μέχρι και ολόκληρα δέντρα. Λειτουργεί σαν κηπουρός, αραιώνοντας τους θάμνους στη σαβάνα και ανοίγοντας χώρο στο πυκνό τροπικό δάσος για να περνά το φως.
  • Ο ελέφαντας έχει μικρά μάτια, η όραση του δεν είναι καλή και δύσκολα μπορεί να διακρίνει ένα αντικείμενο σε απόσταση 50 μέτρων, όμως η όσφρηση του είναι πολύ ανεπτυγμένη.
  • Είναι πανέξυπνο και συναισθηματικό ζώο, με πολύ καλή μνήμη, που την χρησιμοποιεί κυρίως για τον προσανατολισμό του, ενώ η ευφυΐα του θεωρείται πως είναι αντίστοιχη των δελφινιών.
  • Η κοινωνία των ελεφάντων είναι μητριαρχική. Οι αρσενικοί ζουν μοναχικές ζωές, ενώ οι αγέλες αποτελούνται από θηλυκά που μεγαλώνουν τα μικρά τους υπό την προστασία τους. Η κύηση διαρκεί 22 μήνες, η μακρότερη οποιουδήποτε θηλαστικού, ενώ τα νεογέννητα ζυγίζουν 50-150 κιλά!


 Ο ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ...

  • Οι ιπποπόταμοι είναι ζώα κοινωνικά που ζουν σε αγέλες με πληθυσμό έως και 40 ζώα.
  • Θεωρούνται, μαζί με το λευκό ρινόκερο τα μεγαλύτερα στεριανά ζώα μετά τον ελέφαντα.
  • Παρά τον όγκο τους, οι ιπποπόταμοι τρέχουν γρηγορότερα από τον άνθρωπο.
  • Τα μάτια, τα αυτιά και τα ρουθούνια του ιπποπόταμου είναι τοποθετημένα ψηλά στο κρανίο του. Αυτό του επιτρέπει να περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας μισοβυθισμένος στα νερά τροπικών ποταμών, αποφεύγοντας τη ζέστη και τα ηλιακά εγκαύματα.(Κοινό σημείο με τον ελέφαντα.Και τα δύο ζώα είναι ευαίσθητα στον ήλιο.)
  • Οι ιπποπόταμοι αγαπούν να έχουν τη δική τους περιοχή. Ο αρσενικός ιπποπόταμος συχνά μαρκάρει μια περιοχή στην όχθη ενός ποταμού, όπου διατηρεί χαρέμι με θηλυκά, και την υπερασπίζει από άλλα αρσενικά.
  • Στις διενέξεις επιστρατεύει τους κυνόδοντές του, που έχουν μήκος 50 εκατοστά, και το κεφάλι του, το οποίο χρησιμοποιεί ως πολιορκητικό κριό. Καθώς συχνά μπαίνουν στην περιοχή του αγρότες και τουρίστες, κι εκείνος την υπερασπίζει, θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα ζώα στην Αφρική.
  • Σκοτώνει κροκόδειλους και λιοντάρια και είναι υπεύθυνος για πολύ περισσότερους θανάτους ανθρώπων απ' ότι άλλα ζώα της Αφρικής.Ο ιπποπόταμος δεν κυνηγά ανθρώπους, αλλά υπερασπίζεται με σθένος την περιοχή του από αυτούς.
  • Οι ιπποπόταμοι βρίσκονται σε ρηχά νερά. Βγαίνουν από το νερό τη νύχτα για να φάνε(Φυσικά,γιατί όπως είπαμε δεν αντέχουν τον ήλιο τη μέρα μιας και τους προκαλεί εγκαύματα).

Ο ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ...

  • Είναι ογκώδες φυτοφάγο θηλαστικό της Ασίας και της Αφρικής που στο πάνω ρύγχος του έχει ένα ή δύο κέρατα.
  • Ο ρινόκερος έχει σχεδόν άτριχο σώμα με πόδια κοντά και χοντρά μοιάζοντας με τον ελέφαντα και τον ιπποπόταμο.
  • Παρόλο που το δέρμα των ρινόκερων είναι παχύ, είναι ευαίσθητο στον καυτό ήλιο αλλά και στα τσιμπήματα των εντόμων. Γι’ αυτό αλείφουν το σώμα τους με λάσπη, που λειτουργεί ως αντηλιακό και εντομοαπωθητικό. Επίσης για να δροσιστούν, οι ρινόκεροι συνηθίζουν να πλατσουρίζουν σε λιμνούλες και αμμώδεις κοίτες ποταμών.
  • Χαρακτηριστικό των αφρικανικών ρινόκερων είναι η συμβίωση τους με ένα είδος πτηνού, τους βουφάγους.Το πτηνό αυτό τρώει τα ενοχλητικά έντομα- παράσιτα που βρίσκονται στο δέρμα του ρινόκερου αλλά ενημερώνει κιόλας το ρινόκερο πότε πλησιάζει κάποιος εχθρός.
  • Όπως και ο ελέφαντας έτσι και ο ρινόκερος δεν έχει καλή όραση.Γι αυτό όταν ο ρινόκερος θυμώνει και τρέχει ευθεία μπροστά πολλές φορές κουτουλάει σε δέντρα.
  • Παρά το μεγάλο βάρος τους, που ξεπερνά τα 1.000 κιλά στην περίπτωση του μαύρου ρινόκερου και μπορεί να φτάσει και τους 4 τόνους για τον λευκό ρινόκερο, είναι ταχύτατα ζώα. Μπορούν να ξεπεράσουν τα 50 χιλιόμετρα την ώρα όταν επιτίθενται, τρέχουν δηλαδή γρηγορότερα από τον παγκόσμιο πρωταθλητή 100 μέτρων!
(Οι πληροφορίες είναι από τη σελίδα της wwf και από τη wikipedia.Υπάρχουν πολλές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες αλλά εδώ προσπάθησα να μαζέψω όσες συμπεριλάμβαναν τα βιβλία που διαβάσαμε.)

Βρήκαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές στα τρία ζώα.

Και τα τρία ζώα είναι μεγάλα(με πιο μεγάλο τον ελέφαντα)με κοντά πόδια,έχουν γκρι ανοιχτό ή γκρι σκούρο χρώμα και είναι και τα τρία ευαίσθητα στον ήλιο γι αυτό είτε κυλιούνται στη λάσπη είτε βρέχονται συνέχεια.Ο ρινόκερος όπως και ο ελέφαντας δεν έχουν καθόλου καλή όραση.Ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι και τα δύο ζώα έχουν χαυλιόδοντες.

 Από τα τρία ζώα μόνο ο ελέφαντας είναι δυσκίνητος σε αντίθεση με τα άλλα δύο που μπορούν και να τρέξουν αλλά και να χοροπηδήσουν με μεγάλη άνεση.Τα αυτιά του ελέφαντα είναι πολύ μεγαλύτερα από των άλλων δύο ζώων τα οποία δεν έχουν ούτε προβοσκίδα.

Για να σιγουρευτούμε ότι μάθαμε να τα ξεχωρίζουμε αλλά και για να κάνουμε και επανάληψη στα χρώματα κόκκινο-μπλε-μωβ κάναμε την παρακάτω άσκηση.




Σκεφτήκαμε να κάνουμε και μια επανάληψη στις έννοιες ''πρώτος-μεσαίος-τελευταίος''




 Ώρα για παιχνίδι...

Αρχικά βάλαμε τις κάρτες στη σειρά για να δείξουμε την ανάπτυξη ενός ελέφαντα...



Αλλά και ομαδοποίηση.Φτιάξαμε ζευγαράκια ίδιων ελεφάντων.


Ώρα για τραγούδια...






Ώρα για γυμναστική...

γυμναστήκαμε με τον χοντρούλη ελέφαντα από το cd Το πάρτυ των ζώων...


Δείτε επίσης...








http://www.youtube.com/watch?v=EaUyvBzXEeE


Ώρα για κατασκευές...

Ελέφαντας



για οδηγίες κατασκευής του Έλμερ μπείτε εδώ...








Ιπποπόταμος









Ρινόκερος



Όποια/ος συνάδελφος αναγνωρίζει στις παραπάνω εικόνες δική του κατασκευή να σχολιάσει από κάτω ώστε να προσθέσω στη φωτογραφία το δημιουργό της. 

2 σχόλια :

  1. ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΠΙΟ ΦΙΛΟΖΩΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ! ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ! ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με συγκινησαν τα λογια σου!!!σε ευχαριστω μεσα απο την καρδια μου.ερχονται και αλλα ζωα της ζουγκλας και φυσικα υδροβια ,αρπακτικα και νυκτοβια...ειμαι σε ιδιωτικο και δυστυχως δεν αναλαμβανουμε προγραμματα.παρολα αυτα ασχολουμαστε 1 μηνα με τα ζωα και προσπαθουμε να χωρεσουμε οσα περισσοτερα μπορουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...