Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

ΟΝΕΙΡΟΠΑΓΙΔΑ ΙΝΔΙΑΝΩΝ...
Αυτή την εβδομάδα ξεκινήσαμε να μιλάμε για τις φυλές του κόσμου.
Σήμερα μιλήσαμε για τους Ινδιάνους.
Αναφερθήκαμε στο χρώμα του δέρματός τους,στην ενδυμασία τους,τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους.
Παρατηρήσαμε μια στολή Ινδιάνας που είχα ράψει πέρσι για τον αποκριάτικο χορό του σχολείου.(για να δείτε αναλυτικά τα μέρη της στολής αλλά και για ακόμη μια ιδέα για στολή ινδιάνας κάντε κλικ ΕΔΩ)


Μιλήσαμε και για τις ονειροπαγίδες και φτιάξαμε και εμείς τις δικές μας για να μη ξαναδούμε ποτέ κακά όνειρα που μας τρομάζουν

Ονειροπαγίδες κατασκεύασαν αρχικά οι Ινδιάνοι Τσιπέουα (αλλιώς Οτζίμπουε).Τις κατασκεύαζαν πλέκοντας σε δίχτυ κλωστές από νεύρα μέσα σε στεφάνια από ξύλο ιτιάς, με μια πλέξη που θύμιζε ιστό αράχνης. Συνήθως τις διακοσμούσαν με χάντρες και φτερά. Μετά τις κρεμούσαν πάνω από τα κρεβάτια των παιδιών, για να τα προστατέψουν από τα κακά όνειρα. Με τον καιρό και καθώς το παιδί μεγάλωνε, η ονειροπαγίδα φθειρόταν και καταστρεφόταν. Υποτίθεται ότι μόνο τα καλά όνειρα μπορούσαν να περάσουν από την κεντρική τρύπα της ονειροπαγίδας, ενώ τα κακά σκάλωναν και έμεναν παγιδευμένα. Στη συνέχεια, τα παγιδευμένα κακά όνειρα θα διαλύονταν με το πρώτο φως της αυγής.
Σύμφωνα με την παράδοση των Ινδιάνων Λακότα (αλλιώς Σιού), ο διδάσκαλος της σοφίας Iktomi εμφανίστηκε σε όραμα σε έναν πνευματικό αρχηγό των Λακότα, παίρνοντας τη μορφή μιας πολύ σοφής αράχνης. Αρχικά του μίλησε σε μια πνευματική γλώσσα που μόνο οι αρχηγοί των Λακότα κατανοούσαν. Έπειτα καθώς μιλούσε, πήρε το στεφάνι από ιτιά που είχε ο αρχηγός, και ήταν διακοσμημένο με φτερά, χάντρες, τρίχες αλόγου και προσφορές, κι άρχισε να υφαίνει σ' αυτό ένα δίχτυ από την εξωτερική μεριά προς το κέντρο. Του είπε ακόμα, ότι προϋπόθεση να λειτουργήσει η ονειροπαγίδα είναι η πίστη στο Μεγάλο Πνεύμα.
Η χρήση του αντικειμένου γενικεύθηκε και σε άλλα ινδιάνικα έθνη, ειδικά στη δεκαετία 1960-1970 όπου αναπτύχθηκε το ινδιάνικο κίνημα. Στη συνέχεια άτομα και ομάδες του χώρου της Νέας Εποχής άρχισαν να κατασκευάζουν, κι ακόμα να πωλούν ονειροπαγίδες. Αυτή η πρακτική καταδικάζεται από τους Ινδιάνους ως σφετερισμός του πολιτισμού τους.

ΠΗΓΗ:el.wikipedia.orgΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ;


Για το τέλος αφήσαμε το χορό των Ινδιάνων...2 σχόλια :

  1. καταπληκτικές οι ονειροπαγίδες.....αλλα και ο χορός σίγουρα θα το διασκεδάσατε!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.ΕΙΧΑΜΕ ΣΚΟΠΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΝΑ ΠΛΕΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΒΓΑΙΝΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΟΠΟΤΕ ΤΟΝ ΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ...ΟΝΤΩΣ ΚΑΙ ΜΕ Τ ΧΟΡΟ ΞΕΦΑΝΤΩΣΑΝ....

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...