Σας λείπουν τα υλικά στο σχολείο ή στο σπίτι;
Ήρθε η ώρα να τα φτιάξετε μόνοι σας ή ακόμα καλύτερα με τη βοήθεια των μικρών σας.Στη σημερινή ανάρτηση θα αναφέρω διάφορες συνταγές που βρήκα στο διαδίκτυο και φυσικά είχα αποθηκεύσει κατά καιρούς και σήμερα είπα να τις μοιραστώ μαζί σας.Πολλές από τις συνταγούλες τις ΄΄έκλεψα΄΄,με την άδεια της φυσικά, από τη φίλη Άννα Μαρκάκη και το blog της
http://mesasenasentoukaki.blogspot.gr/
Η αρχική ιδέα για να φτιάξω αυτήν την ανάρτηση ήταν η μαμά της Κατερίνας που αρκετές μέρες πριν από τα Χριστούγεννα μας έφερε στο σχολείο κάτι υπέροχα στολίδια από ζυμάρι άσπρα-άσπρα και αυτό ήταν που μου έκανε εντύπωση.Ήταν λες και τα είχε βάλει σε ασβέστη.Εννοείται ότι ζητήσαμε τη συνταγή και σας την παρουσιάζω.
ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΛΕΥΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ
ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ
Η αρχική ιδέα για να φτιάξω αυτήν την ανάρτηση ήταν η μαμά της Κατερίνας που αρκετές μέρες πριν από τα Χριστούγεννα μας έφερε στο σχολείο κάτι υπέροχα στολίδια από ζυμάρι άσπρα-άσπρα και αυτό ήταν που μου έκανε εντύπωση.Ήταν λες και τα είχε βάλει σε ασβέστη.Εννοείται ότι ζητήσαμε τη συνταγή και σας την παρουσιάζω.
ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΛΕΥΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ
ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ
- 1 κούπα μαγειρική σόδα(γι'αυτό βγαίνουν και άσπρα τα στολίδια)
- 1/2 κούπα corn flour
- 3/4 κούπας νερό
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ
Σε μέτρια φωτιά τα βάζουμε όλα μαζί και τα βράζουμε μέχρι να πήξουν.Μετά το βγάζουμε το μείγμα και το βάζουμε σε μια λεκάνη που στον πάτο της έχουμε ρίξει το corn flour.Το σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα για να μη ξεραθεί και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει το πλάθουμε και του δίνουμε ότι σχήμα θέλουμε.(ΠΡΟΣΟΧΗ:κολλάει στα κουπατ και βγαίνει δύσκολα).
Τα αφήνουμε να στεγνώσουν μόνα τους για σίγουρα 1 μέρα αλλιώς τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς αλλά μπορεί να ραγίσουν.
Πριν στεγνώσουν κάνουμε την τρύπα για να περάσει η κορδέλα ή το σχοινάκι από το οποίο θα κρεμαστούν αργότερα.
ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ
ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΤΕΜΠΕΡΕΣ
1 ΚΟΥΠΑ ΑΛΑΤΙ,1 ΚΟΥΠΑ ΑΛΕΥΡΙ,1 ΚΟΥΠΑ ΝΕΡΟ,ΧΡΩΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ |
ΖΥΜΗ ΑΠΟ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ
ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΝΕΡΟΜΠΟΓΙΕΣ
Τι υλικά θα χρειαστείτε
· 2 κ.σ. λευκό
ξύδι
· 4 κ.σ.
μαγειρική σόδα
· 2 κ.σ.
καλαμποκάλευρο
·½ κ.γλ.
γλυκερίνη
·Χρώματα
ζαχαροπλαστικής
·Μια παλιά
πλαστική παγοκύστη
·Μερικές
οδοντογλυφίδες /ή/ ξύλινα καλαμάκια από σουβλάκι /ή/ γλωσσοπίεστρα (για
ανακάτεμα)
Πώς θα τις φτιάξετε
· Αναμείξτε τη
μαγειρική σόδα με το ξύδι, μέχρι να σταματήσουν να αφρίζουν.
·Προσθέστε το
καλαμποκάλευρο και τη γλυκερίνη και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθούν.
·Αδειάστε το μείγμα σε μια παλιά παγοκύστη και γεμίστε μέχρι πάνω, αφήνοντας
λίγο κενό.
·Πάρτε ένα γλωσσοπίεστρο και ρίξτε μια σταγόνα από τα χρώματα
ζαχαροπλαστικής που έχετε μέσα σε κάθε θηκούλα. Ύστερα ανακατέψτε καλά.
Μπορείτε να κάνετε πολλούς συνδυασμούς και πολλές αποχρώσεις χρωμάτων
αναμειγνύοντας τα χρώματα ή προσθέτοντας περισσότερες σταγόνες χρωμάτων
ζαχαροπλαστικής.
* Οι δυο σταγόνες κάνουν το χρώμα πιο έντονο, πιο καθαρό, ενώ η μια το κάνουν να φαίνεται πιο παλ.
* Αναμειγνύοντας κίτρινο με μπλε : φτιάχνετε πράσινο
Κόκκινο + κίτρινο : πορτοκαλί
Μπλε + κόκκινο:μωβ
* Οι δυο σταγόνες κάνουν το χρώμα πιο έντονο, πιο καθαρό, ενώ η μια το κάνουν να φαίνεται πιο παλ.
* Αναμειγνύοντας κίτρινο με μπλε : φτιάχνετε πράσινο
Κόκκινο + κίτρινο : πορτοκαλί
Μπλε + κόκκινο:μωβ
κόκκινο + άσπρο:ροζ
μαύρο + άσπρο :γκρι
·
Αφήστε τα να στερεοποιηθούν τουλάχιστον για 1 ημέρα.
·
Οι νερομπογιές σας είναι έτοιμες!!!
Τι υλικά θα χρειαστείτε
·1
κούπα αλεύρι ή 1/2 κούπα καλαμποκάλευρο
·4
κουταλιές ζάχαρη
·2
κούπες κρύο νερό
·1/2
κουταλιά αλάτι
·χρώματα
ζαχαροπλαστικής
Πώς θα τις φτιάξετε
•Μεταφέρουμε το μείγμα σε βάζα.
•Προσθέτουμε το επιθυμητό χρώμα ζαχαροπλαστικής, ανακατεύουμε και .. έτοιμες οι λαχταριστές δαχτυλομπογιές μας.
ΑΛΕΥΡΟΚΟΛΛΑ
ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι (γενικής χρήσης)
Νερό
Αλάτι
Ξύδι
ΟΔΗΓΙΕΣ
Η δοσολογία των υλικών διαφέρει ανάλογα με το πόσο πυκνή θέλουμε να είναι η
αλευρόκολλα.
Η συνηθισμένη αναλογία είναι από 1 κούπα αλεύρι / 4 κούπες νερό μέχρι και 2
αλεύρι / 2 νερό.
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και προσθέτουμε το νερό και μετά το
αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει μέχρι ωσότου γίνει ένα
ομοιογενές μείγμα.
Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας ξύδι (ανά
1 κούπα αλεύρι) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.Το ξύδι θα κάνει το μείγμα να
διατηρηθεί για περισσότερο χρονικό διάστημα. Προσοχή, η φωτιά δεν πρέπει να
είναι πολύ δυνατή. Αν ξεπεραστεί το σημείο βρασμού θα διαχωριστεί το αλεύρι από
το νερό και θα πρέπει φτιάξετε καινούριο μείγμα. Όταν το μείγμα γίνει
ομοιογενές (σαν πηκτή σούπα) το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει
αφαιρώντας σβόλους που τυχόν υπάρχουν. Το αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο που
σφραγίζει. Το πετάμε όταν αρχίζει να μυρίζει.
ΣΠΙΤΙΚΗ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ
1/4
φλιτζάνι του τσαγιού αλάτι
( ή
κρυσταλλική ζάχαρη )
1/2
κουταλάκι του γλυκού Χρώμα ζαχαροπλαστικής
Οδηγίες
:
Φτιάχνετε
το χρώμα που θέλετε με τα χρώματα της ζαχαροπλαστικής. Μισό κουταλάκι από αυτό
το χρώμα το ανακατεύετε με το αλάτι ή την ζάχαρη. Το απλώνετε σε ένα ταψάκι
το μείγμα και το ψήνετε το πολύ δέκα λεπτά...και είναι έτοιμο!
ΝΑ
ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ:
Το
χρώμα ζαχαροπλαστικής μπορεί να καεί στον φούρνο αν το αφήσετε περισσότερη ώρα.
Μπορείτε
να το αποθηκεύσετε το υλικό επίσης σε αεροστεγές δοχείο για αρκετούς μήνες,
ωστόσο βάλτε ρύζι να πάρει την υγρασία.
ΧΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΑΣ
ΥΛΙΚΑ
Χρώμα
ζαχαροπλαστικής
1
φλιτζάνι ζεστό νερό
1/2
φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
Οδηγίες:
Ρίξτε
1/4 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο σε ένα μπολ
Προσθέστε
ένα 1/4 φλιτζάνι νερό
και 6-9
σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύετε και έτοιμο!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Ανακινήστε
πολύ καλά πριν την χρήση του!
ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ ΜΕ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ
Θα χρειαστείς:
2 κούπες αλεύρι
1/2 κούπα αλάτι
3 κουταλάκια κρέμα ταρτάρ
χρώμα μαγειρικής
χρυσόσκονη
2 κουταλάκια λάδι
2 κούπες νερό
Ανακάτεψε το αλεύρι, το αλάτι, την κρέμα ταρτάρ, το χρώμα και την
χρυσόσκονη σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτεις το νερό και το λάδι και ανακατεύεις.
Μαγείρεψε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενωθεί η ζύμη και να ξεκολλάει από
τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Απομακρύνεις από την φωτιά και αφήνεις το μείγμα
να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, το πλάθεις μέχρι να γίνει λείο. Το τοποθετείς σε
μπολ που κλείνει καλά μέχρι να χρειαστεί να το ανοίξεις για να παίξουν τα
παιδιά! (πηγή:http://www.ftiaxto.gr/projects/βήμα-βήμα/χειροποίητη-πλαστελίνη-με-χρυσόσκονη)
ΑΠΛΗ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1 φλιτζάνι αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι
- 2 κουταλιές της σούπας ξινό σε σκόνη
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τα 3 πρώτα υλικά σε χαμηλή φωτιά
Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και το ξινό
Περίπου σε 2 λεπτά σβολιάζει
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά
Αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι
Στο τέλος για χρώμα παίρνουμε είτε χρώμα ζαχαροπλαστικής , είτε τέμπερα.
ΖΥΜΑΡΑΚΙ ΑΠΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ!!
Τι υλικά θα χρειαστείτε
·
Μισή κούπα σαμπουάν κάθε τύπου
·
Μια-δύο κούπες αλεύρι
Δώστε στα παιδιά σας να βάλουν πρώτα το σαμπουάν σε ένα μπολ. Μετά
προσθέστε το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να μην κολλάει το ζυμάρι.
Εάν θέλετε να χρωματίσετε το ζυμάρι και έχετε τέμπερες υγρές βάλτε μόνο
λίγες σταγόνες, ανακατέψτε τα με το σαμπουάν, πριν βάλετε το αλεύρι.
Δώστε στα παιδιά σας πλάστη και κούπ πατ, πλαστικά μαχαιράκια και αφήστε τα
να δημιουργήσουν.
Όταν στεγνώσουν τα σχήματα που θα φτιάξετε (μετά από δύο μέρες στον ήλιο ή
επάνω στο καλοριφέρ), αυτά θα μοσχομυρίζουν για εβδομάδες.
ωωωωω !!!! χρήσιμες και οικονομικές λύσεις !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε φιλενάδα, τύφλα να'χει ο Τσελεμεντές... Σούπερρρ!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΜΕ ΣΚΟΥΦΟ ΑΣΠΡΟ ΚΑΙ ΠΟΔΙΑ!!!!ΓΡΗΗΗΗΗΓΟΡΑΑΑΑ!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικές ιδέες....σίγουρα θα τεθούν σε εφαρμογή! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλεια! Ότι πρεπει! Ευχαριστούμε και τις δύο, Μαρκάκη και σένα! Καλή αρχή!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη επιτυχια με τ μαγειρεματα κοριτσια...ειναι οτι πρεπει αυτες οι συνταγες μεσα στην κριση!!!
ΔιαγραφήΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΟΥ!
ΑπάντησηΔιαγραφήσε ευχαριστω πολυ!!!!αμα δοκιμασεις καμια συνταγουλα γραψε μου εδω την γνωμη σου για τ αποτελεσμα!!!
Διαγραφή