- Η εποχή του τρύγου είναι το φθινόπωρο.
- Το χωράφι που μεγαλώνουν τα σταφύλια λέγεται αμπελώνας.
- Οι τρυγητές κόβουν τα τσαμπιά είτε με ειδικά ψαλίδια είτε με τη μηχανή του τρύγου.
- Από το σταφύλι παίρνουμε το κρασί και ανάλογα με τα σταφύλια και τον τρόπο επεξεργασίας τους παρασκευάζεται κόκκινο, λευκό ή ροζέ κρασί.
- Επίσης από το λευκό κρασί με την προσθήκη ζάχαρης παίρνουμε και τη σαμπάνια.
- Υπάρχουν ειδικά μηχανήματα που ξεχωρίζουν τα κοτσάνια και αλέθουν τα κουκούτσια.
- Τον μούστο που παίρνουμε τον αποθηκεύουμε σε μεγάλα βαρέλια και μετά από πολύ καιρό ο χυμός των σταφυλιών γίνεται κρασί και μπαίνει σε μπουκάλια.
- Τα μπουκάλια σφραγίζονται με φελλό και μπαίνουν σε κελάρι μακριά από το φως του ήλιου.
- Υπάρχει ένας κύριος ο οινολόγος που ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχει εάν το κρασί είναι έτοιμο.
Συνέντευξη στο kindykids.gr
Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014
ΤΡΥΓΟΣ
Το
φθινόπωρο κοντεύει να τελειώσει και δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον
τρύγο.
Διαβάσαμε
ότι λένε για τον τρύγο τα παρακάτω βιβλία...
και μάθαμε
ότι…
Αφού
τα μάθαμε όλα αυτά διαβάσαμε και το μύθο του Αισώπου ‘Η αλεπού και τα σταφύλια’
από το παρακάτω βιβλίο…
Οι
κυρίες θυμήθηκαν από τα παιδικά τους χρόνια το τραγούδι ‘σε μια ρώγα από
σταφύλι’ και το τραγούδησαν στα παιδιά.
Έπειτα φτιάξαμε τα δικά μας σταφύλια κολλώντας κουμπάκια...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου