Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΒΑΝΑΣ!!!(ΜΕΡΟΣ 3)

Σειρά έχουν σήμερα η ζέβρα,η αντιλόπη και η καμηλοπάρδαλη.Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα ζωάκι της ζούγκλας-σαβάνας παραπονεμένο...

Η ΖΕΒΡΑ
  • Η ζέβρα είναι θηλαστικό ζώο και μοιάζει πολύ με το άλογο.
  • Το τρίχωμά της είναι άσπρο ή πολύ ανοιχτό κίτρινο με λεπτές μαύρες ραβδώσεις, οι οποίες υπάρχουν και πάνω στην κοντή και όρθια χαίτη της.
  • Τα θηλυκά γεννούν ένα συνήθως μικρό, του οποίου το τρίχωμα είναι κίτρινο, ενώ οι ραβδώσεις του καφετί. Σταδιακά αποκτά το μαυρόασπρο χρώμα των γονιών του.
  • Δεν μένουν μόνες τους, αλλά σε αγέλες. Μερικές φορές μάλιστα βόσκουν μαζί με αντιλόπες ή στρουθοκαμήλους για να αντιμετωπίσουν τα σαρκοφάγα αποτελεσματικότερα.
  • Οι ζέβρες αποτελούν την πιο κοινή λεία για τους γατόπαρδους, τις ύαινες και τις λεοπαρδάλεις.
  • Έχουν εξαιρετική όραση και πιστεύεται ότι μπορούν να δουν τα χρώματα. Επίσης έχουν νυχτερινή όραση, αν και δεν είναι τόσο αναπτυγμένη όσων των θηρευτών τους.
  • Έχουν εξαιρετική ακοή και μπορούν, όπως τα άλογα και τα άλλα οπληφόρα, να στρέψουν τα αυτιά τους προς κάθε κατεύθυνση. Έχουν ακόμα έντονες τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης.
  • Κοιμούνται όρθιες, όπως τα άλογα, και μόνο όταν γύρω τους υπάρχουν άλλα ζώα για να τις προειδοποιήσουν για ενδεχόμενο κίνδυνο, από αρπακτικά ζώα. 
Λίγες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για εσάς τους μεγάλους...

Μήπως γνωρίζετε;; Οι ζέβρες είναι άσπρες με μαύρες ρίγες ή μαύρες με άσπρες ρίγες;;;
Η σωστή απάντηση είναι ότι η ζέβρα είναι μαύρη κι έχει άσπρες ρίγες. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν εμβρυολογικά στοιχεία.

Οι ρίγες έχουν διαφορετικά σχέδια, που είναι μοναδικές για το κάθε ζώο, κάτι σαν τα ανθρώπινα δαχτυλικά αποτυπώματα.
Οι ζέβρες στα πεδινά μέρη έχουν είκοσι ρίγες, ενώ στα ορεινά τριάντα.  Η ζέβρα Grevy, το μεγαλύτερο είδος, που είναι και απειλούμενο, έχει ογδόντα ρίγες. Οι ραβδώσεις ενός εμβρύου έχουν πάχος 0,4 χιλιοστά.

Οι ραβδώσεις χρησιμεύουν στο ζώο ως καμουφλάζ. Οι κάθετες γραμμές τη βοηθούν να κρύβεται στο γρασίδι. Αυτό φαίνεται λίγο παράλογο, αφού το γρασίδι δεν είναι ούτε άσπρο ούτε μαύρο. Αν όμως σκεφτούμε ότι ο κυριότερος θηρευτής της ζέβρας, το λιοντάρι, έχει αχρωματοψία, τότε αποκτά νόημα.
Μια άλλη θεωρία υποστήριζε ότι, επειδή οι ζέβρες ζουν σε αγέλες, οι λωρίδες μπερδεύουν τα αρπακτικά ζώα. Πως γίνεται αυτό;;; Ένας αριθμός ζεβρών που στέκονται ή κινούνται κοντά η μία με την άλλη μπορεί να μπερδέψουν ένα λιοντάρι, που βρίσκεται μπροστά σε έναν τοίχο απόασπρόμαυρες γραμμές κι έτσι δεν μπορεί να ξεχωρίσει ένα ζώο για να επιτεθεί. Η θεωρία αυτή καταρρίφθηκε. Ο μηχανισμός σύγχυσης του αντιπάλου δεν λειτουργεί μέσα στη νύχτα, κατά τη διάρκεια της οποίας κυνηγούν τα λιοντάρια, οι κυριότεροι εχθροί της ζέβρας.
Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι οι ρίγες χρησιμεύουν για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους τα μέλη μιας αγέλης.
Η πιο αξιόπιστη θεωρία είναι αυτή που υποστηρίζει ότι οι ραβδώσεις της ζέβρας την προστατεύουν από τη μύγα τσε τσε. Οι ζέβρες που ζουν σε περιοχές που δραστηριοποιούνται οιμύγες έχουν περισσότερες ρίγες, απ' όσες ζουν σε περιοχές απομακρυσμένες από το πεδίο δράσης της μύγας. Η εξήγηση βρίσκεται στο μάτι του εντόμου, στον τρόπο κατασκευής του. Η μύγα τσε τσε βλέπει μονοχρωματικές επιφάνειες. Τα σχήματα στο σώμα της ζέβραςδημιουργούν σύγχυση στο έντομο.

Η ζέβρα είναι θέμα σε πολλά παραμύθια της Αφρικής, που εξηγούν πως απόκτησε τις ρίγες της. Σύμφωνα με ένα  παραμύθι των Βουσμάνων στη Ναμίμπια, η ζέβρα κάποτε ήτανολόλευκη, αλλά απόκτησε μαύρες ρίγες μετά από μια μάχη με έναν μπαμπουίνο, σε έναν νερόλακκο. Κλωτσώντας τον μπαμπουίνο πολύ άγρια, έχασε την ισορροπία της κι έπεσε σε μια φωτιά. Τα ξύλα της φωτιάς άφησαν τις μαύρες ρίγες στο ολόλευκο τρίχωμά της. 


Μιας και είπαμε ότι στο σώμα τους έχουν μαύρες ρίγες τις φτιάξαμε πατώντας πάνω στις γραμμούλες(άσκηση προγραφής)



ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ...

http://www.youtube.com/watch?v=3h-P_TUYUQ0


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ...










Η ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ
  • Η καμηλοπάρδαλη είναι το ψηλότερο ζώο στον κόσμο.
  • Είναι θηλαστικό και φυτοφάγο.
  • Το σώμα της καλύπτεται από παχύ δέρμα και φέρει καφετιές κηλίδες.
  • Το κεφάλι της φαντάζει μικροσκοπικό σε σχέση με το μακρύ λαιμό της και καταλήγει σε δύο μικρά κέρατα. Έχει μεγάλα υγρά μάτια και ευκίνητα αυτιά.
  • Η όραση και η ακοή της είναι πολύ ανεπτυγμένες.
  • Η καμηλοπάρδαλη βαδίζει αργά, και όταν παραστεί ανάγκη μπορεί να τρέξει με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων.
  • Τρέφεται με φύλλα και βλαστούς ψηλών δέντρων που είναι απρόσιτα στα άλλα ζώα. Όταν θέλει να πάρει κάτι από το έδαφος ή να πιει νερό ανοίγει τα μπροστινά πόδια της ή γονατίζει λυγίζοντάς τα. Ωστόσο, η καμηλοπάρδαλη δεν πίνει συχνά νερό διότι, λόγω ύψους, είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει ολόκληρη διαδικασία για να σκύψει, οπότε εκείνη τη στιγμή γίνεται πολύ ευάλωτη στους εχθρούς της.
  • Το ζώο απαντάται αποκλειστικά στην αφρικανική ήπειρο.

Και αφού τα μάθαμε όλα αυτά ώρα για κατασκευούλα καμηλοπάρδαλης με γλωσσοπίεστρο για το  λαιμό...




Παίξαμε και παζλ που έφτιαξαν οι κυρίες...





ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ...


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ...












Η ΑΝΤΙΛΟΠΗ

  • Θηλαστικό χορτοφάγο ζώο της αφρικανικής σαβάνας.
  • Το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, από ανοικτό καφέ ως σκούρο καστανό.
  • Το αρσενικό έχει μεγάλα και σπειροειδή κέρατα.
  • Οι αντιλόπες είναι γρήγορα ζώα.
  • Το θηλυκό γεννάει μετά από κυοφορία 6 μηνών ένα ή δύο μικρά.
  • Είναι ζώα που ζουν σε λιβάδια στην Αφρική.
  • Η ονομασία αντιλόπη αποδίδεται και στις γαζέλες . Οι γαζέλες είναι από τα ομορφότερα ζώα.
Εδώ και καιρό προσπαθούμε να μάθουμε να ξεχωρίζουμε το δεξιά από το αριστερά.Βρήκαμε μια ευκαιρία να δούμε αν το θυμόμαστε.

Η κυρία Νίκη ρωτούσε ποιο είναι το δεξί χέρι,τα παιδιά το σήκωναν και τους φορούσε ένα βραχιολάκι από σχοινί.




Βρήκαμε ποιες αντιλόπες είναι δεξιά από το δέντρο τις κυκλώσαμε και μετά ζωγραφίσαμε μόνο δύο,μιας και το δύο μάθαμε την περασμένη εβδομάδα...



ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ...




Όποια/ος συνάδελφος αναγνωρίζει στις παραπάνω εικόνες δική του κατασκευή να σχολιάσει από κάτω ώστε να προσθέσω στη φωτογραφία το δημιουργό της. 


ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ...


4 σχόλια :

  1. Πολύ μου αρέσουν οι διαδρομές σας στα ζώα! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαιρομαι που σ αρεσουν μαρω μου...αυτη η βδομαδα μας έμεινε με τα ζωακια και κλεινει ο κυκλος του ενος μηνα..περιμένω πως και πως να δω και τα δικα σου.(τα καινουρια γτ τα παλια τα εχω λιωσει).σ στελνω τα φιλια μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσα χρήσιμα πράγματα μαθαίνετε για τα ζωάκια!!!!! και οι κατασκευές σας τέλειες !!!!! Μπράβο σας !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ...ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΘΕΜΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...